Villas

The rebirth of an old silk mill

Credits

Interior Designer

Zenucchi Design Code

Restauro

Studio Arcoquattro

Extrerior Project

Architect Sciumè Giulia

The structure is located in the centre of the courtyard of a monumental complex.

Whoever walks along the paths through the lush nature of Val Cavallina can’t help but fall in love with it. Located east of the city of Bergamo, it is characterised by the constant presence of water and consists of small towns grouped into seven municipalities. In one of them, a family of local entrepreneurs working in the construction sector bought an old industrial factory and turned it into their home, combining elegance and tradition in an exemplary manner. “Initially, the building was in a state of total disrepair. The restoration of the external walls and the improvement of the original openings was the starting point for a major restoration and redevelopment project,” architect Giulia Sciumé, a collaborator of the Milan-based Arcoquattro studio (www.arcoquattro.it), whose founders include designer Massimo Boffino, tells Ville&Casali. The structure is located in the centre of the courtyard of a monumental complex that was originally used as a mill for textile processing and spinning. The internal surface area of approximately 350 square metres is divided on three levels, organised according to a distribution criterion of the rooms with a traditional imprint, while at the same time respecting the owners’ need for a fluid and scenic living space, ideal for displaying the splendid contemporary works of art, their great passion. The lower level, which overlooks a large terraced garden surrounding the villa, houses a wine cellar with a small tasting room as well as a wellness area. The spaces were organised with the owners’ passion for wine in mind and the desire to have an area dedicated to relaxation.

A sophisticated combination of contemporary style and local design.

The middle floor is reserved for spaces to socialise and develops around the living and dining room. The Baxter designer sofa and the beautiful leather upholstered armchair add character to the living area that is visually connected to the dining area. Here, Poliform’s table in Emperador marble dominates the space and reveals a strong masculine imprint given by the prevalence of burnished brass materials and the light blue colours. The top floor is the sleeping area and includes a master bedroom, a room for the daughter and a guest room, each with its own bathroom. The interior design, coordinated together with the design team of the Bergamo-based company Zenucchi Design Code, had the precise aim of creating a harmonious atmosphere, the result of an elegant combination of contemporary style and local design. One of the leitmotifs of the entire design was the use of boiserie in a versatile way: both as a simple wall covering and as a storage element. This is the case with the kitchen, concealed behind a partition structure made by Zenucchi entirely to design. “The design of this room was shaped according to the clients’ specific need for practicality and comfort,” explains the architect Sciumè, who includes a central island by Boffi with aluminium doors with strong lines and a contemporary twist.