Villas

Balanced Geometry

Credits

Interior Designer

Zenucchi Design Code

Exterior Project

ANDREA BOATTI - DOMUS ING&ARCH SRL

A clever balance between function and aesthetics makes a villa elegant and cozy

Situated in a large hilly area in the province of Bergamo, bordering a private road, this project by Studio Domus, designed by the architect Andrea Boatti, is developed in the attention to the area and in the adaptation to the terrain, configuring itself into a plan whose spaces have taken into account the careful needs of the client. A villa, therefore, with a marked contemporary style integrated into the naturalistic and architectural context that surrounds it. Externally, the villa has a white plaster heated by the combination of the Credaro stone cladding and the wooden slats. A harmonious combination of simple geometric shapes, reduced to the essentials: an imposing but sober architecture that blends naturally with the rural landscape that surrounds it. The layout of the villa is characterized by an alternation of open spaces with windows, full volumes accommodating the technical areas and more intimate rooms such as the studio. The living area and the sleeping area form two separate blocks, located on two separate floors. The system – designed in this way – allows all rooms an opening towards the valley and onto the large rectangular swimming pool (heated and purified with electrolysis treatment), exposed to the sun, becoming an efficient environmental filter. A small central patio, at the entrance node, amplifies the relationship between interior and exterior downstream; the volumes have different heights and, emerging on the upper level, forge an artificial landscape in contrast to the natural view of the hill.

Simplicity and personality in a balanced way.

The interior of this house combines simplicity and personality in a balanced way, conveying a fresh and welcoming feeling at the same time. In the interior, the architect Andrea Boatti has conceived a contemporary language, qualifying it in terms of functionality and aesthetics, with the introduction of a few but selected design elements. The minimal décor has been carefully chosen and follows a palette of neutral colours with touches of selected hues that blend with the overall concept. The articulation of the spaces develops by positioning the living spaces in the living area, where the Maralunga sofa produced by Cassina, a lamp resting on a turquoise cabinet (anchored by Cassina), and the Taccia model, made by Flos, for an engaging and modern lighting. Particularly interesting is the kitchen, made to measure in lacquered wood, marble top and iron inserts, furnished with a table by Molteni (designer Gio Ponti) and chairs produced by Vitra. The lighting here is entrusted to Henge and, above the table, by Flos. Spaces, on the whole, clean and bright, characterized by large windows, a rational design, neutral colors and a furniture composed of iconic pieces of design made in Italy. The result is the creation of a living space in which the concept of luxury is declined in the sense of the discovery of a unique spirit that goes through the attention to detail, the preciousness of craftsmanship and the simple and natural recovery of contemporary architecture.

Download
Press Review

Click on the link button below to view and download our project brochure