Apartments

Versatility

Credits

Interior Designer

Zenucchi Design Code

We are inside a hypertechnological house.

To this end, Federico relied on the professionalism of Zenucchi Design Code, that supported him with a team of designers, completely at his disposal, to make any wish come true, side by side. He did not simply ask for a sophisticated, tasteful and functional house, but a decidedly versatile one, characterised by an open floor plan and a home automation system to control it. A home to enjoy all day long! The only concession to privacy was reserved for Romano’s bedroom and bathroom. Rooms that were, however, incorporated in the environment and communicate with the rest of the house. Let’s look at the living room. The area devoted to conversation, where you can meet friends or watch a film, is furnished with an enormous square sofa, that can be taken apart and moved according to the needs of the moment. Only a huge flat screen colours the room with its images, flanked by a glossy white lacquered Porro cabinet partially recessed in the dove-grey wall. Around it, the perspective widens, on the one hand, to a majestic terrace and, on the other, to the interior of the house. An interior completely designed and built with wooden partitions separating only the private areas. The other spaces are open and communicate with each other. Everything is essential and orderly. And every control command in the home, from sound diffusion to the management of Mycore’s curtains, is regulated by a touch screen on which photographs of a cute red-haired little boy scroll. We are in a hyper-technological house that nevertheless does not convey the typical feeling of an artificial, cold environment. And this is thanks to Zenucchi Design Code’s ability to “soften the technology” using pickled oak wood and a light grey shade on the walls.

Nonmovable unitcontainers solve the problem of keeping everything tidy.

The decidedly essential kitchen-dining room is perfectly incorporated in the space. All the appliances are recessed or hidden from view. Only a white table invades the scene. But it is not just a countertop: it can become a counter accompanied by high stools or return to its “classic” height of 75 cm when he wants to organise a dinner with friends. The cooking area and extractor hood are concealed by a sliding element that rests on a wenge storage cube. Every piece of furniture has been meticulously designed and manufactured precisely to allow the house to mutate according to the use and the times of day. The gym, that communicates with the adjacent space, also changes its function during the day and becomes a bedroom in the evening. Concealed in the wooden wall there is a French bed which, thanks to an electronic mechanism, folds down onto the floor. Romano’s bed also uses the same principle, and the games room becomes a bedroom only when necessary. As regards use and décor, all these versatile spaces are characterised by non-movable unit-containers that act as walls and solve the problem of keeping everything tidy. In the bathroom, for example, every space has been exploited and optimised through clever planning: from the broom cupboard to the linen cupboard and the medicine cabinet. Attention has been paid to detail right down to the creation of a space, also hidden in the wall, entirely dedicated to the third inhabitant of the house: Nini, the black and white cat with green eyes. The only being that lives in complete freedom in these spaces, 24 hours a day.

Download
Press Review

Click on the link button below to view and download our project brochure